Tips voor een vlekkeloze opvolging in jouw familiebedrijf
9 december 2020

De bedrijfsdynamiek in een familiebedrijf is altijd anders dan in een ‘gewoon’ bedrijf, doordat de betrokkenen niet alleen zakelijk maar ook privé nauw verbonden zijn. Dit zorgt ook voor een andere dynamiek bij de opvolging binnen een familiebedrijf. Bedrijfsoverdracht werpt steeds een aantal belangrijke vragen op en leidt soms tot moeilijke situaties. We geven je hier enkele tips.

Tips voor een vlekkeloze opvolging in jouw familiebedrijf

Het familiebedrijf schenken of verkopen?

De eerste keuze die moet worden gemaakt bij de overdracht van een familiebedrijf is of het bedrijf wordt geschonken of verkocht aan de opvolger. Een schenking lijkt op het eerste gezicht een financieel gunstige oplossing. Vaak hebben de kinderen nog niet genoeg financiële slagkracht om het bedrijf over te kopen. Al kan een periodieke afbetaling hier makkelijk soelaas bieden. Hou er ook rekening mee dat het bedrijf moet worden verkocht voor een realistische prijs. Anders kan gewag worden gemaakt van een (gedeeltelijke) schenking.

Het grote verschil tussen een schenking en een verkoop van een familiebedrijf aan de volgende generatie is dat een schenking onderhevig is aan erfrecht. Afhankelijk van de soort schenking en welke andere erfgenamen er zijn, kan dit tot onverwachte situaties leiden. Laat je dus goed adviseren!

Ga niet te vlug

Onderzoek en ervaring wijst uit dat de geslaagde overdracht van een familiebedrijf gemiddeld vijf à zeven jaar in beslag neemt. Het is dus aangewezen dit proces niet te overhaasten om te vermijden dat je later tegen problemen aanloopt. Begin dus op tijd met het overnameproces en doe een beroep op onze gespecialiseerde overnamebegeleiders.

Benut ook die tijd om goede afspraken te maken, bijvoorbeeld over een exact tijdstip van overname en wie welke rol(len) zal opnemen. Goede afspraken maken goede vrienden, zeker onder familie. Een extern klankbord kan daarbij van pas komen om de objectiviteit te bewaren. Bij zakendoen onder familie spelen emoties namelijk altijd een rol.

Het belang van een adviseur bij opvolging in jouw familiebedrijf

Die emoties leiden in sommige gevallen ook tot conflicten. Bij de overdracht van familiebedrijven is er een generatiekloof. Misschien wil de overnemer een andere richting uit met het bedrijf, maar gaat de overlater daar niet mee akkoord. Een onafhankelijk adviseur treedt dan op als mediator.

Daarnaast is het dikwijls een ingewikkelde fiscale en juridische kwestie. Extra hulp is vaak welkom om te voorkomen dat er later onaangename verrassingen opduiken. Wij onderzoeken geval per geval, analyseren zo ook of een schenking of verkoop aan de orde is en gaan op zoek naar het antwoord op andere vraagstukken.

Laat jij je ook bijstaan bij de overdracht van je familiebedrijf?

Dringt een overname zich op en kan je wel wat advies gebruiken? Contacteer ons dan gerust voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek.

banner-page-01