Waarom ERP?
Er zijn tal van redenen waarom ERP uw onderneming ten goede komt. We sommen de belangrijkste voordelen voor u op.
1) Verlaag uw bedrijfskosten
Beter inzicht in elk bedrijfsproces zorgt ervoor dat je elke informatie -en goederenstroom kan meten. En meten is weten. Door beter inzicht in de bedrijfsprocessen, kan je jouw middelen beter inzetten volgens de noodzakelijke gemeten behoeften. Dit zorgt voor minder verspilling, een meer kostenefficiëntie en interessante schaalvoordelen.
2) Verhoog uw effectiviteit en productiviteit
Gedurende 24/7 heb je toegang tot al je bedrijfsinformatie, dit geeft je de mogelijkheid om accurater en meer prestatiegericht te werken op ieder bedrijfsniveau. Jouw activiteiten worden effectiever en dus productiever.
3) Verbeter de interne communicatie
Via een ERP wordt de communicatie digitaal geregistreerd waardoor de (menselijke) foutenmarge drastisch zal verkleinen en uw rapportering betrouwbaarder zal worden. Tevens is elke interne communicatie perfect op elkaar afgestemd zodat er nergens informatie kan ontbreken.
4) Onderbouwde strategie
Met de juiste inzichten (en geïmplementeerde API’s) neem je gefundeerde strategische en operationele (output) beslissingen. Kortom: jouw uitvoerend beleid vertrekt vanuit slimme data-analyse.
ERP implementeren is een werk van maanden, of zelfs langer…
Voorbereiding is het halve werk bij een ERP-project. De implementatie is meestal een complex en duur traject, maar de geïnvesteerde tijd en middelen lonen echt de moeite…
Het is belangrijk om het juiste team samen te stellen dat de ERP implementatie zal opvolgen. Het team dient alle facetten van de onderneming te behartigen (van productzijde en klantzijde tot leverancierszijde) over elke betrokken afdeling (van inkoopafdeling, verkoopafdeling, marketing afdeling, logistieke afdeling tot facturatie afdeling). Er zal dus een schat van informatieoverdracht moeten gebeuren om de vooropgestelde bedrijfsprocessen te registreren.
Eerst moet er een relevantieanalyse & behoefteanalyse uitgewerkt worden per facet en bedrijfsafdeling. Op basis van de noden die in kaart gebracht worden is de keuze van het ERP softwarepakket van strategisch belang en bepalend voor de vooropgestelde informatieoutput. De meest gekende ERP systemen zijn SAP, Microsoft, Oracle, KPD en tal van op maat gemaakte ERP-applicaties.
Eerst organiseren dan automatiseren
Veel bedrijven willen alles automatiseren en digitaliseren, maar dat is niet altijd de slimste keuze. Veel processen kan je niet zomaar automatiseren. Organisatie van efficiënte en gelijkstromende bedrijfsprocessen is dus broodnodig alvorens aan ERP-implementatie te starten.
Chronologisch en stapsgewijs
Het spreekt voor zich dat de meest voorkomende risico’s zich uiten wanneer men te snel nieuwe administratiesystemen wil doorvoeren. Daarom adviseren we om een stappenplan door middel van een tijdslijn op te maken waarin elke implementatiefase afgetoetst kan worden. De puzzeltjes kunnen uit elkaar vallen wanneer bedrijfsprocessen elkaar niet opvolgen of tekort schieten aan informatieoverdracht (bijvoorbeeld aankooporder wordt automatisch een verkooporder wanneer de klant zich digitaal akkoord verklaard door middel van een muisklik op de offerte). In de niet te vergeten pilootfase (ook wel testfase) moet daarom de nodige tijd voorzien worden en met de nodige expertise door meerdere mensen getest worden.
Laat je begeleiden en adviseren
Wij begeleiden je graag bij de keuze en implementatie van jouw ERP software! Wil jij ook graag advies bij het optimaliseren van jouw bedrijfsprocessen, het digitaliseren ervan en om data-analyse mogelijk te maken? Spring eens binnen en we gaan samen van start.