Managen als ondernemer: de juiste managementstijl
12 februari 2021

Er is reeds veel geschreven over de rol van een manager versus de rol van een ondernemer. Volgens sommigen zijn deze twee rollen zelfs onverenigbaar. En toch moet jij als bedrijfsleider van een KMO vaak beide rollen vervullen. Jouw aanpassingsvermogen is dan ook van essentieel belang voor het groeiproces van jouw bedrijf. Maar het is geen eenvoudige taak. Terwijl je als ondernemer vaak meer focust op externe factoren zoals nieuwe opportuniteiten, moet je als manager bezig zijn met je eigen organisatie. Dat komt niet voor iedereen van nature, dus hoe pak je dat nu het beste aan?

Managen als ondernemer: de juiste managementstijl

Jouw rol als manager

In jouw rol als manager…

  • Moet je kunnen plannen. Enkel zo leer je jouw tijd, geld en mensen op een gebalanceerde manier inzetten om maximale efficiëntie te bereiken
  • Moet je nadenken over het uitbouwen van je bedrijf, het structureren. Een manager zorgt voor organisatie en controle.
  • Moet je oog hebben voor je eigen medewerkers en de zaken waar zij nood aan hebben zoals bv. competentieontwikkeling, maar ook bijvoorbeeld motivatie of een duwtje in de rug

Eigenlijk run je als manager jouw bedrijf dus goed door zaken te plannen, te organiseren en te faciliteren voor jouw medewerkers. Daarnaast heb je in je bedrijf een voorbeeldfunctie op vlak van bijvoorbeeld leiderschap en communicatie.

Jouw rol als manager beïnvloedt ook het functioneren van jouw medewerkers. Je fungeert eigenlijk als gids van het team. Maar tegelijkertijd, ben je ook gewoon een collega bij wie jouw team terecht moet kunnen. Managen vergt dus best wat flexibiliteit om vlot te kunnen switchen tussen al deze rollen.

De juiste managementstijl

Uiteraard zijn er verschillende managementstijlen. Maar ook hier is het belangrijk jezelf weer te zien als mens, manager en ondernemer. Zeker als je van nature een rasechte ondernemer bent (link naar ondernemersartikel), zal managen voor jou misschien niet vanzelf komen. Belangrijk om te onthouden is: dé beste managementstijl bestaat niet. De best passende managementstijl voor jou persoonlijk wel.

Ben jij ook op zoek naar de managementstijl die bij jou past?

Kan jij wel wat hulp gebruiken bij het ontwikkelen van je eigen managementstijl? Of heb je ondersteuning nodig bij sommige managementtaken? Het Haltra840 team staat voor je klaar.

haltra32015