Ben jij een rasechte ondernemer?
23 februari 2021

Je zou je eigen bedrijf niet hebben mocht je geen ondernemer zijn. In de enge betekenis van het woord, is een ondernemer namelijk iemand die op eigen risico iets van nul uit de grond stampt. En dat heb jij gedaan, en je hebt er keihard voor gewerkt.

Maar wat een ondernemer echt definieert, is het feit dat hij zijn tijd vooruit is. Ondernemers nemen risico’s, ze zijn daadkrachtig en innovatief. Een ondernemer durft intuïtief beslissingen te nemen. Ondernemers spotten opportuniteiten en pikken erop in. Als ondernemer heb je de moed om ‘het te doen’ en vooral ‘om het anders te doen’. Dat is ook wat ervoor zorgt dat je concurrentie een stapje voor blijft. Maar voor de ene komt dit van nature, voor de andere is dit iets moeilijker. Ken jij je eigen struikelblokken als ondernemer?

Ben jij een rasechte ondernemer?

Met ups en downs

Ondernemen is geen makkelijke job. Jij weet als geen ander dat het leven van een ondernemer met ups en downs verloopt. Je ziet verschillende opportuniteiten, je behaalt successen maar er duiken ook onverwachtse gebeurtenissen op en je moet moeilijke knopen doorhakken.

En niet te vergeten: je bent meer dan een ondernemer. Dat moet ook. Als je als ondernemer niet beschikt over strategische skills of managementskills, dan loopt je bedrijf een groot risico. Zeker als ondernemer van een KMO, waar je vaak ook de rol van manager opneemt en waar jouw persoonlijke situatie ook een impact heeft. Afhankelijk van jouw eigen persoonlijkheid en je skills, voel je je in de ene rol al beter dan de andere.

Ondernemen is elke dag opnieuw een uitdaging

Afhankelijk van welke rol jou van nature het meest ligt, zal je op andere uitdagingen botsen. Als jij een rasechte ondernemer bent, dan ontstaan er in jouw rol als manager hoogstwaarschijnlijk wel wat uitdagingen met de onderlinge communicatie, de onderlinge coördinatie en de structuur van je organisatie. Als je net wat meer managementskills hebt, is het niet altijd even makkelijk om ook als ondernemer op te treden. Misschien ligt risico’s nemen helemaal niet in jouw karakter, misschien spot je minder snel nieuwe opportuniteiten of misschien weet niet hoe je jouw bedrijf nu exact in de markt moet zetten.

Je kan best, ongeacht wat voor persoon jij bent, en welke rol je het best ligt, jezelf omringen met een goed netwerk om al je doelen te verwezenlijken. Dit kan door bijvoorbeeld je netwerk actief in te zetten of door aanwezig te zijn op verschillende netwerkevents of bij verschillende business clubs. Je kan namelijk heel veel bijleren van mensen uit een andere sector. Deze kruisbestuiving kan net je ogen openen.

Daarnaast kan je je ook laten begeleiden om verder te professionaliseren als ondernemer. Zo krijg je hulp bij het doorhakken van moeilijke knopen, bij het spotten van opportuniteiten en bij de branding van je bedrijf. Dit helpt je groeien als ondernemer, en verdere kwaliteiten die bij het ondernemerschap horen ontwikkelen.

Op zoek naar een goed netwerk om je ondernemerskills te verbeteren?

Laat je omringen door onze experts van Haltra840 en hun uitgebreide netwerk. Bekijk onze mogelijkheden. 

haltra32015