Digitalisering kmo’s: verleden, heden en toekomst
30 april 2021

Je kan het je misschien nog herinneren: ponskaarten in de Colruyt en gekoelde computerruimtes ter grootte van machinekamers. Toen automatisatie en digitalisering nog in zijn kinderschoenen stond en enkel weggelegd was voor grote bedrijven die er teams van IT-mensen op nahielden.

De kleinere ondernemingen, volgden pas heel wat later en nogal schoorvoetend: hele papieren lijsten werden opgeslagen in facturatieprogramma’s en Excelbestanden. Heel wat ondernemingen lieten programma’s ‘op maat’ schrijven door lokale IT bedrijven. Met de vele beperkingen die deze systemen toen nog hadden, moesten procedures en processen soms aangepast moesten worden aan het computersysteem. De cloud was er toen alleen op regenachtige dagen…

Digitalisering kmo’s: verleden, heden en toekomst

Evolutie van digitalisering bij kmo’s

Maar hoe zit het vandaag met digitalisering bij kmo’s? Op vandaag zien we bij kmo’s meestal een amalgaam van oude en nieuwe programma’s die zorgen voor facturatie, boekhouding, planning, productie, voorraadbeheer, logistiek, crm, … en vele andere bedrijfsprocessen. Combineer dit met een keur van Excelbestanden, online applicaties en hier en daar een poging om in de cloud te gaan en je ziet gebruikers van de ene naar de andere applicatie surfen en heel wat kostbare tijd verliezen. Komt er nog bij dat bestanden op verschillende vaste harddrives staan en de zoektocht reeds begint bij het vinden van de juiste informatie op de juiste schrijf. Alle informatie is er, maar wel chaotisch en dus niet interpreteerbaar.  Volgens experts is dit fase ‘twee’ van automatisering en digitalisering binnen de bedrijfswereld.

Veel kmo’s zitten nog steeds in deze tweede fase. Terwijl ondertussen in het gigantische aanbod systemen van vandaag nochtans heel wat systemen zitten die zorgen voor een gecentraliseerde aanpak.

Hoe het ook kan

Met de komst en groei van Open Source Applicaties waarbij de gebruiker ook ontwikkelaar mag zijn, wordt de weg ingeslagen naar het gebruik van flexibele, lichte en gebruiksvriendelijke software die constant mee evolueert met zijn tijd en makkelijk aan de specifieke behoefte van de gebruiker kan aangepast worden.

Bovendien zitten al deze toepassingen in de cloud en bieden ze dus mogelijkheden om alle verspreide data van jouw kmo samen te brengen. Zo kan je de data gebruiken voor flexibele bedrijfsvoering en inzicht in jouw kmo.

Uitdagingen vs opportuniteiten

Een van de uitdagingen is om als ondernemer niet te denken in beperkingen. Systemen en processen worden geconcipieerd met het oog op toepasbaarheid in de bestaande software modellen en niet omgekeerd. Een slimmere manier om digitalisering in jouw kmo is nochtans net anders gaan denken. Ga dus vooral op zoek naar software die je kan aanpassen aan de processen in jouw bedrijf.

Met de komst van open source vallen veel beperkingen weg en kunnen we dus anders en creatiever denken.

Ook tips nodig rond digitalisering in jouw kmo?

Kom eens op de koffie, ons gespecialiseerd team helpt je graag verder!

haltra31793