Hoe jezelf kennen als mens jouw bussiness vooruit helpt
2 februari 2021

Bij het runnen van jouw KMO komt heel wat kijken. Mensen aansturen, moeilijke beslissingen nemen, functioneringsgesprekken met jouw team, jouw team motiveren, jezelf blijven motiveren, …

Het belang van de verschillende rollen die je als persoon hebt valt hierbij niet te onderschatten. Je bent meer dan een ondernemer alleen. Je bent mens, manager én ondernemer. Hoewel je altijd rekening moet houden met al deze rollen, omdat ze allemaal een invloed hebben op het functioneren van jouw bedrijf, ben je bovenal een bedrijfsleider. Jij zorgt er meer dan wie dan ook voor dat je bedrijf vooruit- of net achteruitgaat.

Hoe jezelf kennen als mens jouw bussiness vooruit helpt

Het belang van jouw rol als mens

Om je bedrijf zo goed mogelijk te leiden, maar ook om jouw team zo goed mogelijk aan te sturen, de organisatie zo goed mogelijk op punt te zetten en zo verder, is het belangrijk dat je als mens ook goed in je vel zit, vertrouwen uitstraalt en een duidelijk plan voor ogen hebt. Als je de beste versie van jezelf bent, zal het veel makkelijker zijn om ook jouw organisatie naar een hoger niveau te tillen.

Zelfkennis is het begin van alle wijsheid. Dat jij bepaalde taken als ondernemer of manager moeilijk vindt, heeft namelijk weinig te maken met het ondernemerschap maar wel met jou als mens. Door jouw eigen waarden en normen als mens te kennen, zal het makkelijker zijn om jouw mensen ook beter te leiden. Door je eigen sterktes en zwaktes te kennen, zal je sterker in je schoenen staan. Kortom, door jezelf te kennen en verder te ontwikkelen als mens, zal je beter functioneren als manager en ondernemer, wat dan weer bijdraagt tot het succes van het bedrijf.

Maar het belang van jouw rol als mens gaat verder dan dat. Jouw persoonlijke situatie kan ook een grote invloed hebben op het bedrijf, zeker als je aan het hoofd staat van een KMO. KMO’s zijn traditioneel vaak familiebedrijven. Maar wat als er een generatiewissel staat te gebeuren in je bedrijf? Wat als er een familieruzie is ontstaan over het bedrijf? Wat als een familielid plots beslist om uit het bedrijf te stappen? Persoonlijke issues en emoties kunnen aan de basis liggen van spanning en conflict binnen het bedrijf. Dit weegt niet alleen op jou, maar op jouw hele organisatie. Het is dan ook belangrijk dit aan te pakken.

Kennis en inzicht leiden tot groei en dus succes

Jezelf beter kennen als mens en inzicht krijgen in de impact van jouw privésituatie op jouw bedrijf zorgt ervoor dat je jouw bedrijf vlotter en sneller naar een hoger niveau kan tillen. Denk hierbij niet enkel aan meer omzet, maar ook aan een beter functionerend team. Denk aan een betere sfeer op de werkvloer, meer loyale medewerkers en minder stress voor zowel jou als je team. Het is dan ook geen verbazing dat veel ondernemers zich hiervoor laten begeleiden.

Vraag de juiste mensen om advies

Het is normaal om bij twijfel advies te vragen aan mensen die dichtbij ons staan. Je partner, je broer of zus, je vader of moeder, je beste vriend(in), … Uiteraard staan zij voor je klaar en geven ze je met de beste wil van de wereld advies. En al zullen zij je al op weg helpen, zij bekijken je soms net te veel als mens en te weinig als mens, manager én ondernemer. Om te zorgen dat je advies krijgt dat met alle facetten rekening houdt, vraag je beter advies aan bevriende ondernemers, experts in je vakgebied, of adviseurs die jou zowel als mens, manager en ondernemer zien en hier zelf ook ervaring mee hebben.

Benieuwd wat onze coaching voor jou kan betekenen?

Kom eens langs! Samen werken we aan jouw groei als mens en tillen we jouw skills en je bedrijf naar het volgende niveau.

haltra31749